Itt a nyár, ilyenkor jöhetnek a klasszikus tiramisu könnyedebb, gyümölcsösebb változatai. A nyári meleg miatt a tojást habtejszínre cserélhetjük így nem kell tartanunk a nyers tojástól sem.
A gyümölcsöket ízlésünk szerint variálhatjuk, készülhet egyfélével, vagy sokfajtából vegyesen.
Nyári tiramisu
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg babapiskóta (vagy házi piskótalap kockákra vágva)
25 dkg mascarpone
2 ek. porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 dl habtejszín
20 dkg sárgabarack
2 dl narancslé
málna
áfonya
szeder
ribizli
eper
Elkészítés:
A mascarponét kikeverjük a porcukorral vagy mézzel. A lehűtött tejszínt lágy habbá verjük, és részleteiben a mascarponéhoz forgatjuk. Ízlés szerint még egy kevés vaníliát is adhatunk hozzá.
Az sárgabarackból 1-2 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágva egy kis lábasban felteszünk főni. Öntünk alá 2 evőkanálnyi vizet, és adunk hozzá ízlés szerint 1-2 ek. cukrot. Addig pároljuk a gyümölcsöt, amíg összeesik és lekvár állaga lesz. Lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk.
A bogyós gyümölcsöket megtisztítjuk, a félretett sárgabarackot apró kockákra vágjuk. A narancslevet kiöntjük egy mélyebb tálba.
Összeállítjuk a poharakat. A babapiskótákat kettétördeljük, megmártjuk a narancslében (vigyázzunk, hogy puhuljanak, de ne ázzanak szét), majd rétegezzük a mascarponés krémmel, a sárgabarack öntettel és a gyümölcsökkel.
A nyári tiramisu tetejét bőségesen díszítsük a gyümölcsökkel, majd tálalásig tegyük hűtőbe.
Megjegyzés:
Felnőttek a narancsléhez egy pici narancslikőrt is adhatnak 😉