Olyan finom illat lengte be a lakást mialatt sült, hogy mindenkit a konyhába csalogatott. Igazi őszies-karácsonyos illatú almás-diós sütemény, ami egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Őszi almás-diós sütemény
Hozzávalók 8 főre:
2 db alma
25 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
1+1/2 bögre cukor
4 tojás
1/2 bögre darált dió
2,5 bögre liszt
1/2 cs. sütőpor
2 tk. fahéj
1 bögre tej
1/2 citrom reszelt héja
1 marék durvára vágott dió
1/2 cs. mazsola
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál meleg víz
Elkészítés:
A puha margarint a vaníliás cukorral és a cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet is, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A diót a liszttel, a sütőporral és a fahéjjal elvegyítjük, majd apránként a masszába forgatjuk. Belekeverjük a megpucolt majd kockákra vágott almát, a durvára vágott diót és a mazsolát is. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk. (ez a mennyiség 1 db 20×25 cm-es formához vagy 2 kisebb püspökkenyér formához elegendő)
170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés 160fok) 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e, majd a sütőből kivéve 5 percig a formában hagyjuk pihenni, ezután egy tálra borítjuk.
A cukormáz hozzávalóit egy tálkában kikeverjük, és a sütemény tetejére csurgatjuk
Ízlés szerint dióval és mazsolával díszítjük.