A panna cotta az olaszok egyik legnépszerűbb desszertje. Nálunk kevésbé ismert, pedig isteni finom és nagyon egyszerű.
A vaníliás panna cottat nagyon jól kiegészíti a kicsit savanykás meggyes ragu. Könnyű, hideg desszert, ami egy kiadós családi ebéd vagy vacsora után szuper választás.
Mirelit meggyből készül, így az év bármely szakában elkészíthető.
Panna cotta meggyraguval
Hozzávalók 4 főre:
A vaníliás panna cotta-hoz:
400 ml habtejszín
200 ml tej
6 dkg cukor
1/2 vaníliarúd félbehasítva
1 tk. vanília kivonat
10 g porzselatin
A meggyraguhoz:
20 dkg fagyasztott meggy
2 ek. cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
A tálaláshoz:
tejszínhab
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vanília kivonatot, a vanília rudat és a magjait, majd melegíteni kezdjük. Ha már langyos, hozzáadjuk a zselatint, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik benne. Vigyázzunk, mert felforralni nem szabad!
A vaníliás panna cottat elosztjuk 4 pohárban. Ha szeretnénk megdöntve is beleadagolhatjuk és így kerül a hűtőbe dermedni 3-4 órára.
Elkészítjük a meggyes ragut.
A meggyraguhoz a gyümölcsöt hagyjuk kicsit kiolvadni, majd egy kis lábosba tesszük. A levéből 2-3 evőkanálnyit kiveszünk, és elkeverjük az étkezési keményítővel. A cukrot a meggyhez adjuk, és pár perc alatt összeforraljuk, majd a meggylével elkevert keményítőt is hozzáöntjük, és sűrűsödésig főzzük., Félretesszük hűlni.
Tálaláskor a meggyragut a panna cotta tetejére halmozzuk, majd tejszínhabbal díszítjük.
Nagyon finom, könnyű desszert.