Aki szereti a rakott kelkáposztát, az ebben a receptben nem fog csalódni. Rakott kel alaprecept melyet aki szeretné még tovább cifrázhat amire szerintem semmi szükség 🙂
Rakott kel
Hozzávalók 4 főre:
1 db közepes kelkáposzta levelei
2-3 gerezd fokhagyma
1 csipet köménymag
50 dkg darált sertés hús
1 db vöröshagyma
2 evőkanál zsír (vagy olaj)
1 csomag gyorsrizs
piros fűszerpaprika
1 nagy doboz tejföl
só, bors
Elkészítés:
A káposztaleveleket feltesszük főni. Teszünk a vízbe 2-3 gerezd fokhagymát, egy teáskanál sót, és egy jó csipet egész köményt. Amikor megfőtt, szűrőlapáttal kiszedjük a leveleket, és picit hűlni hagyjuk.
Közben megfőzzük a rizst is.
A vöröshagymát apróra felvágjuk, a zsiradékon megdinszteljük, rátesszük a pirospaprikát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált húst, és sóval, borssal fűszerezve pörköltet főzünk belőle.
Egy hőálló edény aljába leteszünk egy adag káposztát, rá a rizs felét, amire a pörkölt fele következik. Befedjük káposztalevéllel. Rátesszük a maradék rizst, a pörköltet majd a megmaradt káposztával befedjük.
A tetejére simítjuk a tejfölt és 160-170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét friss snidlinggel vagy petrezselyemmel is. Melegen, hideg tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés:
Természetesen zsiradékon fehéredésig pirított majd dupla mennyiségű vízben előfőzött rizzsel is elkészíthető. (gyorsrizs helyett)