Több néven ismert étel pl: sós burgonya pogácsa / krumpliprósza. Édesen és sósan is fogyasztják, nálunk most a sós a kedvenc, de én kiskoromban csak porcukorral ettem meg. Hó-végi fogásnak is tökéletes.
Sós burgonya pogácsa / Krumpliprósza
Hozzávalók 3 főre:
50 dkg krumpli
1 db tojás
20 dkg liszt + amennyit felvesz
1-1,5 tk. só (ízlés szerint)
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Még melegen törjük át krumplinyomón és keverjük hozzá a sót, majd hagyjuk langyosra hűlni. Amikor lehűlt a krumpli, csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsünk bele kb. 20 dkg lisztet, és adjuk hozzá a tojást. Gyúrjuk össze, és ha szükséges adagoljunk még hozzá lisztet, annyit, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Az összegyúrt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A leeső tésztaszéleket gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)
Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, és hevítsük fel. A pogácsák mindkét oldalát, közepes lángon süssük benne aranybarnára. Ha megsültek, szedjük papírtörlőre, hogy felszívja róla a felesleges olajat.
Ízlés szerint, fokhagymás vagy zöld-fűszeres tejföllel vagy reszelt sajttal kínáljuk. De természetesen csak natúran, magában is finom.