A reformos almás pite, a normál pite kicsit reformosabb változata teljes kiőrlésű tönköly búzaliszttel és barna nádcukorral készítve. Nagyon finom omlós tészta, diós-almás töltelékkel töltve.
Reformos almás pite
Hozzávalók 8 főre:
A tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
25 dkg margarin
12 dkg barna nádcukor
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
2-3 ek. tejföl
A töltelékhez:
1,5 kg alma
2-3 ek. barna cukor
fahéj
A szóráshoz:
10 dkg darált dió
kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. Amikor összeállt 2 cipót formázunk belőle. Az egyik, amelyik a sütemény alja lesz, picit nagyobb legyen, hogy jusson a széleire is tészta.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés nádcukorral és fahéjjal ízesítjük, majd félretesszük, hogy levet eresszen
A nagyobbik tésztacipót, lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott kimorzsázott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsit. A tésztát megszórjuk kevés zsemlemorzsával és darált dióval.
Az almát alaposan kinyomkodjuk, és egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben lévő tésztán. Az alma tetejét kevés zsemlemorzsával és dióval megszórjuk.
A második tésztacipót is kinyújtjuk, és betakarjuk vele az almás töltelék tetejét.
Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.