A rizskoch a családunk nagy kedvence. Most tortaformában készítettem és finom málnaszósszal kínáltam. De aki akarja díszítheti gyümölcsökkel, vagy kínálhatja tejszínhabbal is.
Rizskoch torta málna öntettel
Hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához):
24 dkg rizs
1 liter tej
1 dl víz
4 tojás
15 dkg cukor
2 kávéskanál liszt (elhagyható)
4 dkg vaj (vagy margarin)
reszelt citromhéj
vanília vagy vaníliás cukor
5 dkg mazsola
A málnaöntethez:
20 dkg málna
2 ek. cukor
1 kk. étkezési keményítő
4 ek. víz
Elkészítés:
A mazsolát öntsük le forró vízzel, hogy a szemek megpuhuljanak.
A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével, a citrom reszelt héjával és a vaníliával felforraljuk.
A tűzhely szélére húzzuk, amíg a szemek megduzzadnak. (Kevergetni nem szabad! Csak rázogatni)
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a puha vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt rizshez. Végül belekeverünk 2 kávéskanál lisztet, és beleforgatjuk a felvert tojáshabot és a leszűrt mazsolát.
A tortaformát kivajazzuk, kimorzsázzuk. A masszát a tortaformába önjük és el simítjuk a tetejét egyenletesen. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percig, amíg szép színt nem kap.
Amíg a torta sül készítsük el a málnaöntetet. A málnát a cukorral kicsit összetörjük, majd feltesszük a tűzhelyre melegedni. Amikor a málna összeesett hozzáadjuk a vízzel kikevert keményítőt és pár perc alatt szósz állagúra sűrítjük. ízlés szerint leszűrhetjük a magokat, de akit nem zavar benne is hagyhatja.
A tortát kivesszük a sütőből majd a formában hagyjuk langyosra hűlni.
Langyosan is fogyaszthatjuk vagy tegyük a hűtőbe tálalásig.
Szórjuk meg porcukorral és kínáljuk málnaszósszal, málnaszemekkel.