Tiramisu az olaszok közkedvelt desszertje, nálunk is igazán nagy kedvencnek számít. Ugyanúgy ahogy a palacsinta is. Ennek a két desszertnek a házasságából született a tiramisu palacsinta. Megéri kipróbálni ezt a mennyei desszertet, amiből garantálom, hogy fejenként egy nem lesz elég 🙂
Tiramisu palacsinta
Hozzávalók 10-12 db palacsintához:
20 dkg liszt
2 db tojás
0,75 dl olaj
2 tk. porcukor
1 púpozott ek. kakaó (cukrozatlan)
csipet só
3 dl tej
2 dl ásványvíz
A krémhez:
25 dkg mascarpone
4 db tojássárgája
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (vagy Hulala)
A töltelékhez:
kb. 22-24 db babapiskóta
2 ek. mandulalikőr
2,5 dl langyos, lefőzött feketekávé
1-2 ek. cukor
Elkészítés:
A palacsinta hozzávalóit tegyük egy tálba és keverjük csomómentesre. Ezután teflon palacsintasütőben, süssük ki a palacsintákat, majd hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral, majd vízgőz felett, állandó keverés mellett, keverjük jó habosra és sűrűre. Ezután hűtsük ki teljesen.
A mascarponét robotgéppel keverjük simára, ízesítsük a vaníliás cukorral, és a teljesen kihűlt tojásos keverékkel. A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként forgassuk bele a mascarpones krémbe.
A langyos fekete kávét keverjük össze a cukorral és ízesítsük a mandula likőrrel. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá)
Már csak az összeállítás van hátra.
Vegyünk egy palacsintát, majd kenjük meg a krémmel. Ezután kb. a közepére tegyünk két darab, előzőleg a langyos likőrös-fekete kávéba mártott babapiskótát. Ezután hajtsuk rá a szabadon maradt tésztarészeket, és óvatosan helyezzük egy tálcára. Így készítsük el az összes palacsintát, majd tegyük hűtőbe tálalásig.
Az elkészült palacsintákat tálalás előtt szórjuk meg cukrozott kakaóval, díszíthetjük tejszínhabbal, csokiszósszal majd úgy kínáljuk.
Megjegyzés:
Az elkészült palacsintákat akár rögtön tálalhatjuk, de a néhány óra hűtőben való pihentetés igazán jót tesz neki, mert ezalatt az ízek igazán összeérnek.
Szerző: Marcsi
http://marcsireceptjei.hu Marcsi vagyok, az oldal bloggere. A receptjeimmel eddig főleg a receptkirály.hu weboldalon találkozhattatok, amely oldalnak az egyik alapítója és adminja vagyok. Most úgy döntöttem, hogy összeszedem receptjeimet egy blogba is.
Immáron kettő kisgyermek anyukája vagyok, így most már nekem is fontos, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket készítsek, bár nagyon szeretek a konyhában lenni, és új recepteket kipróbálni.
Remélem találsz az oldalamon kedvedre valót.
Jó böngészést és sütés-főzést kívánok!