Finom, ropogós kekszet sütöttem a gyerekeknek. Mandula, narancshéj, vanília és a csokoládé amitől ez a keksz igazán finom lesz. Ez kis adag, kb 20 db lesz belőle.
Ropogós mandulás keksz
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg liszt
10 dkg szeletelt mandula
10 dkg barna nádcukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor
1 nagy tojás
csipet só
10 dkg vaj (vagy margarin)
1 narancs reszelt héja
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
Aprítsuk fel a csokoládét.
A lisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és a szeletelt mandulával.
A tojást lazán verjük fel, adjuk a lisztes keverékhez, majd adjuk hozzá a puha (de nem olvadt) vajat, és morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a csoki darabokat és a reszelt narancshéjat, majd gyorsan dolgozzuk össze egy tésztacipóvá. Formázzuk 5cm-es hengerré, és folpackba csomagolva tegyük pár órára a hűtőbe. (akár előző nap elkészíthetjük a tésztát)
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A tésztahengert vágjuk fel 4-5 mm vastag korongokra, majd sorakoztassuk őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
Tegyük be a sütőbe légkeverésre és kb. 10-12 perc alatt süssük meg, majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Ne mozgassuk a kekszeket, amíg nem hűlnek ki, mert könnyen eltörhetnek.