A sajtfondü nagyon jó, különösen hideg téli estéken. A fondue ízét a különféle sajtok adják, melynek használatával szinte végtelen a variációs lehetőség. Készíthetik borral illetve cseresznyepálinkával is. (nálunk a borral készített verzió vált be)
A sajtfondü mellé italként könnyű fehérbort, vagy meleg teát szokás kínálni.
A fondüzés összekovácsolja az embereket, egy baráti vagy családi összejövetelen jó kis beszélgetős esték kerekedhetnek az asztalnál miközben mindenki falatozik.
Sajtfondü (fondue)
Hozzávalók 4 főre:
15-20 dkg reszelt füstölt-sajt
15-20 dkg trappista sajt
2 tojás
1 dl fehérbor (száraz)
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj (nem margarin!)
só,bors
Elkészítés:
A sajtokat lereszeljük,és hagyjuk hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
A bort a zúzott fokhagymával felforraljuk, majd levesszük a gázról, hogy lehűljön.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd a gázról lehúzva hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű reszelt sajtokat, és az enyhén felvert két tojást. (vigyázzunk, hogy a tojás ne csapódjon ki) Elkeverjük, majd egy szűrőn átszűrve hozzáadjuk a bort. (a fokhagyma ne kerüljön bele, az íze már belefőtt a borba)
Sózzuk,borsozzuk,majd folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön összefőzzük.
Tálalhatjuk fondue tálban, így meleg marad,míg esszük. Mártogathatunk bele kifli karikákat, vajon pirított bagettet, vagy akár párolt zöldségeket is.