A tésztájában lévő libazsírtól lesz igazán puha ez a sajtos-baconos-lilahagymás pogácsa. Néha kell egy kis újdonság, ezért került most bele a pirított bacon és a lilahagyma. Pillanatok alatt elfogyott.
Sajtos-baconos-lilahagymás pogácsa
Hozzávalók (kb. 30 db 4cm-es pogácsához):
50 dkg liszt
1 púpos ek. zsír (nálam most libazsír)
10 dkg bacon
3 fej lila hagyma
1 dl tej
1 kk. cukor
4 dkg élesztő
1 tojás
2-3 dl tejföl
3 tk. só
A tetejére:
1 tojás
10-15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A bacont felkockázzuk, és kevés zsiradékon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott lilahagymát, és üvegesre pároljuk. Ha elkészült, félretesszük hűlni.
Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Rápakoljuk és elsimítjuk a baconos-lilahagyma felét, majd összehajtogatjuk.
A tészta egyik szélét felhajtjuk kb. 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a felső oldalt. Végül a jobb majd a bal oldalát is behajtjuk a közepéig, és félbehajtjuk, mint egy könyvet. Kilisztezett tálba rakjuk, majd a hűtőben 3/4 órát pihentetjük. Ezután újra kinyújtjuk és megismételjük az előző műveletet.
A második pihentetés után, kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, A tetejét egy éles késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól 2cm távolságra, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszúrjuk reszelt sajttal.
180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.