Egy egyszerű, vörösboros-zöldséges sertéspörkölt készült ebédre. Főtt burgonyával és nokedlivel is tökéletes.
Vörösboros-zöldséges sertéspörkölt
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg sertéscomb
10 dkg húsos szalonna (pl: kolozsvári)
2 fej vöröshagyma
1 dl száraz vörösbor
2-3 db sárgarépa
kevés víz
olaj vagy zsír
1 tk pirospaprika
só, bors
10-15 dkg borsó
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, és kevés zsiradékon pirítani kezdjük. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és a szalonnához adjuk. Üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a felkockázott húst, majd fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és elkeverjük. Kevés vizet öntünk alá, majd lefedve pároljuk tovább.
Közben megpucoljuk és felkarikázzuk a sárgarépát.
Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a répát, a vörösbort, és ha szükségesnek látjuk egy kevés vizet is. Lefedve addig pároljuk, míg a répa és a hús teljesen megpuhul.
A végén hozzáadjuk a borsót is, és 5 perc alatt készre főzzük.
Főtt burgonyával vagy nokedlivel és ízlés szerinti savanyúsággal kínáljuk.