Miközben a hús sül, a sör gőze belülről járja át, és ettől rendkívül puha és omlós lesz. Fontos, hogy mielőtt a sütőbe tesszük a csirkénket, meggyőződjünk arról, hogy valóban stabilan áll a lábán. A tepsit célszerű kibélelni alufóliával, hogy a lecsöpögő szósz ne a tepsi aljára égjen rá. A sörön sült mázas csirke mellé jól passzolnak a burgonyás köretek, de egy finom saláta mindenképpen dukál mellé.
Sörön sült mázas csirke
Hozzávalók 4 főre:
egy egész csirke, kb. 1,5 kg-os
1 doboz sör
egy-két borsikafű ág
A mázhoz:
3 gerezd fokhagyma
3 ek. baracklekvár
3 ek. étolaj (vagy vaj)
1 ek. erős pista vagy chili krém
só, bors
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, majd szárazra töröljük.
Elkészítjük a mázat. Egy tálban addig keverjük a baracklekvárt, az étolajat (vagy olvasztott vajat) az erős pistát, és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk borsozzuk. A csirkét is alaposan megsózzuk, borsozzuk, kívül-belül.
Fogunk egy közepes tepsit és kibéleljük sütőpapírral, vagy egy szétvágott sütőzacskóval, hogy a lecsöpögö máz ne égjen majd az aljába.
A sörösdobozt kinyitjuk, majd a fele sört kiöntjük egy pohárba és félretesszük (vagy megisszuk) a dobozt bevonjuk alufóliával és beledobjuk a zöldfűszert (lehet ez borsikafű de akár rozmaring is). A dobozt elhelyezzük a tepsi közepén majd ráültetjük a csirkét. A lábait úgy helyezzük el, hogy stabilan megálljon a tepsiben. Ha kell, a combjainál bemetszük a bőrt, hogy a lábait jobban szétnyithassuk.
A szósz felével, egy ecset segítségével bekenjük a csirkét, hogy mindenhol bevonja a máz. Alufóliával betakarjuk és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 90 percre. Ezután levesszük róla az alufóliát, rákenjük a maradék mázat, majd visszatesszük még 15-20 percre, hogy a bőre ropogósra süljön, és a máz is szépen megkaramellizálódjon.
Finom salátával és ízlés szerinti körettel kínáljuk.