Nagyon finom szedres túrós fagyit készítettem. Megéri más gyümölccsel is kipróbálni például málnával vagy ribizlivel. Gyorsan és könnyen elkészíthető ellenben nagyon finom.
Fagyi formában is tökéletesen kifagyasztható, és akkor mutatós pálcikás jégkrémet kapunk végeredményként.
Szedres túrófagyi
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg túró
2,5 dl tej
2,5 dl habtejszín
15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
2 cs. vaníliás cukor (vagy vanília aroma)
1 citrom reszelt héja
25 dkg szeder
2 ek. cukor
Elkészítés:
20 dkg szedret 2 ek. cukorral egy lábosban feltesszük melegedni. Amikor lekvár sűrűségűre összefőtt, hozzáadjuk a félretett 5 dkg szedret, elkeverjük és hagyjuk lehűlni.
Közben elkészítjük a túrófagyit.
A tejet, a tejszínt, a cukrot, és a vaníliás cukrot összekeverjük, és felforraljuk. Kissé lehűtjük, majd apránként az áttört túróhoz keverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is.
Gyakori keveréssel lehűtjük, majd fagylaltgépbe öntjük és krémesre fagyasztjuk.
Ha nincs gépünk, egy tálkába tesszük majd a fagyasztóba téve 30-40 percenkén egy villával átkeverjük a kívánt állag eléréséig.
A végén beleforgatjuk a lehűlt szedres szószt, és minimum 1 órára a fagyasztóba tesszük.
Gombócozva kínáljuk.