Nem múlhat el a nyár a gyorsan elkészíthető, paprikás lisztben alaposan meghempergetett, sült hekk nélkül. Van aki fokhagymásan készíti, én nélküle, de kínálok mellé egy kis fokhagymás kencét amit a lángoshoz is szoktam. Így az fokhagymázza meg aki szeretné.
Sült hekk
Hozzávalók 4 főre:
A halhoz:
6-8 tk. só
8 dkg fűszerpaprika
Elkészítés:
A hekktörzsek hasát vágjuk végig. Mindkét oldalukat beirdaljuk 1-1,5 centiméterenként.
Ha hekk filét sütünk akkor csak az egyik oldalát irdaljuk be.
A hekket alaposan sózzuk be. Nyugodtan sózzuk, mert nehéz elsózni, de könnyű sótlanra készíteni. Jól dörzsöljük is bele a résekbe is jusson belőle.
A lisztet keverjük össze a pirospaprikával majd terítsük el egy tálban vagy tálcán.
A halakat alaposan forgassuk bele a paprikás lisztbe. A belsejét (ha egész törzset készítünk), és az irdalások közötti részeket is lisztezzük be.
Az olajat egy magasabb falú edényben hevítsük fel kb. 180 fokra majd méretétől függően 10-12 perc alatt többször megforgatva süssük szép ropogósra a hekket.
Papírtörlőre szedve itassuk fel róla a felesleges olajat.
Friss kenyérrel vagy sült burgonyával és az elmaradhatatlan kovászos uborkával kínáljuk.