Finom és egyszerű szilvás-szedres pite készült a hétvégi ebédhez. Ez a finom desszert gyorsan elkészül, így egy kiadós leves után kínálva tökéletes lehet egy hétköznapon is.
Szilvás-szedres pite
Hozzávalók (26cm-es formához):
( A bögre 2,5dl-es)
1+1/2 bögre liszt
1 kk. sütőpor
1/2 kk. szódabikarbóna
12 dkg vaj (vagy margarin)
3/4 bögre cukor
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
1 kis-dobozos natúr joghurt
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
8-10 dkg szeder
30-40 dkg szilva
2 ek. cukor
1 kk. fahéj
2 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
Egy hőálló piteformát kivajazunk és kilisztezünk. (Ha tortaformát használunk, azt sütőpapírral béleljük ki.)
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a sütőporral.
A puha vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a joghurtot majd alaposan elkeverjük.
Végül beletesszük a lisztet is és csomómentesre keverjük. A tésztamasszát az előkészített formába simítjuk.
A tetejét kirakjuk a kimagozott szilvával és a szederrel tetszés szerint. A cukrot a fahéjjal elkeverjük és a szilva szeletek tetejét meghintjük vele, majd ízlés szerint egy kevés szeletelt mandulával is meghintjük.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20 perc alatt arany-barnára sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.