A gulyásleves a „valódi” gulyás távoli rokona. Elkészítését tekintve közel áll kedvenceinkhez a pörkölthöz és a paprikáshoz.
Világszerte Magyar nemzeti ételként ismert, de éppen annyira közkedvelt a hazánkban, mind a külföldi országokban.
A gulyásleves tökéletes étel, hideg téli napokra, mert kiadós és laktató. De nagy népszerűségnek örvend a nyári bográcsozások alkalmával is. Nálam most egy kicsit világosabb, csipetke nélküli változat készült sok-sok zöldséggel ezért is neveztem tavaszi gulyáslevesnek. Illetve sokat számít, hogy sikerül e jófajta házi pirospaprikához jutni, vagy be kell érni a boltival, mert akkor bizony nem biztos, hogy olyan szép sötét színe lesz.
Tavaszi gulyásleves
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg hús (marha vagy sertés)
15 dkg vöröshagyma
50 dkg tisztított burgonya
20 dkg sárgarépa
1-2 db fehérrépa
1 kisebb zeller darab
6 dkg zsír
pirospaprika
petrezselyem
1 ág zeller zöld
só, bors
Elkészítés:
A húst megmossuk, és kb.2×2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk.
A vöröshagymát, lassú tűzön a zsíron megfonnyasztjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát, és megkeverjük.
Beletesszük a kockákra vágott apró húst, sózzuk, borsozzuk, és néhányszor megkeverve megpirítjuk. Ezután kevés vizet adunk hozzá és puhára pároljuk a húst. (pörköltet készítünk)
Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát a felszeletelt sárga és fehérrépát valamint az apróra vágott zellert és a zeller zöldet. Annyi vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk készíteni.
Fűszerezzük, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet vaj-puhára főzzük.
Végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozunk. Apróra vágott petrezselyemmel illatosítjuk.
Tetejét díszíthetjük hegyes zöldpaprika karikákkal. Kínálhatunk mellé csípős paprikát, vagy cseresznyepaprikát, illetve Erős Pistát.