A tésztája nagyon jó állagú és kb 45 perc alatt elkészül. Alig szükséges hozzá pár hozzávaló mégis ínycsiklandó lesz a végeredmény. Ebből a mennyiségből 4db 20×10 centiméteres tejfölös-szalonnás galette csónak jön ki.
Tejfölös szalonnás galette csónak
Hozzávalók 3 főre:
A tésztához:
25 dkg finom liszt (teljes kiőrlésű is lehet)
12 dkg vaj vagy margarin
150 ml natúr joghurt
A kenéshez:
1 tojás
A töltelékhez:
15 dkg kolozsvári szalonna (vagy más húsos szalonna)
250 ml tejföl
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz:
kapor
Elkészítés:
A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben majd hozzáadjuk a joghurtot és összedolgozzuk a tésztát. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 20 percre. (a tészta akár előző nap is elkészíthető, becsomagolva a hűtőben eláll)
A tejfölt sóval, borssal és fokhagymával ízestjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát felszeleteljük. (lilahagymával, újhagymával és póréval is elkészíthető)
A tésztát négyfelé osztjuk, majd lisztezett deszkán oválisra kinyújtjuk. A közepét megkenjük a tejföllel a szélén 1-1,5 cm elhagyva. Megszórjuk a hagymával, majd bőven megpakoljuk szalonnával. A szélét körben visszahajtjuk, majd lekenjük a felvert tojással. A maradék tésztagombóccal is így járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Friss kaporral megszórva kínáljuk.