Tiramisu a legnépszerűbb olasz desszert, ami nálunk is igazán nagy kedvencnek számít. Főzött krémmel készítettem amit a mascarponeval és a tejszínhabbal lazítottam fel. A tiramisu így igazán könnyű és krémes lett.
Tiramisu
Hozzávalók 4 főre:
A krémhez:
25 dkg mascarpone
4 db tojássárgája
15 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
200-250 ml habtejszín (vagy Hulala)
Az összeállításhoz:
kb. 20-24 db babapiskóta
1-2 ek. mandulalikőr (elhagyható)
2 dl feketekávé
2 ek. cukor
A tetejére:
kakaópor
kakaópor
Elkészítés:
A tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral, majd gőzfürdő felett, állandó keverés mellett, keverjük jó habosra, és sűrűre. Ha már szép sűrű, vegyük le a gőzről és hűtsük ki egészen. (Ezzel a lépéssel azt érjük el, hogy ne nyersen kerüljön be a krémbe a tojás, illetve, hogy jó krémes legyen)
A mascarponét robotgéppel keverjük simára a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a már kihűlt tojásos krémet.
A habtejszínt (Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként forgassuk hozzá a mascarponés krémhez.
A frissen lefőzött feketekávét keverjük össze a cukorral, és ízesítsük a likőrrel. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
egy pillanatra mártsuk bele a piskótákat a kávéba majd rakjuk ki vele egy szögletes edény alját. Simítsuk rá a krém felét, majd újra egy sor megmártott piskóta következik.
Végül fedjük be a maradék krémmel és szórjuk meg kakaóporral.
Tegyük pár órára a hűtőszekrénybe, hogy lehűljön és az ízek alaposan összeérjenek. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk még egy kevés kakaóporral.
Kisebb forma esetén 3 rétegben is kerülhet bele a piskóta/krém.