Az egyik legegyszerűbb főzelék a burgonyafőzelék. A receptben a rántáshoz megadott liszt és zsiradék mennyiségét ízlésünk szerint növelhetjük, vagy csökkenthetjük attól függően, hogy mennyire sűrűre szeretnénk készíteni a főzeléket.
Kínálhatjuk, fasírttal pörkölttel, de akár sült kolbásszal vagy virslivel is.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg burgonya
4 dkg zsír vagy 4ek olaj
2,5 ek. liszt
1 kk. pirospaprika
1 kis fej hagyma
2 db babérlevél
1 ek. ecet
1 teáskanál cukor
só (ízlés szerint)
csipetnyi őrölt bors
1 dl tejföl
A fasírthoz:
40 dkg darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1,5 tk. só
1 tk. pirospaprika
1 kk. őrölt bors
1 tk. majoranna
1 db zsemle
2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vagy kockákra vágjuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, a babérlevéllel együtt puhára főzzük.
A zsírból és lisztből zsemleszínűre pirított rántást készítünk: mikor a rántás még világos, beletesszük az apróra vágott hagymát, együtt pirítjuk, közben keverjük, nehogy leégjen. Majd egy kevés vízzel és a főtt burgonya levével felengedjük, és a burgonyára szűrjük.
Belekeverjük a tejfölt, ízesítjük ecettel, cukorral, őrölt borssal, és felforraljuk.
Amíg a burgonya fől elkészítjük a fasírtot is
A darált húst egy keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. A tojást is a húshoz adjuk. Sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát és a fűszerpaprikával is megszórjuk. A zsemlét egy edénybe rakjuk és vízbe (vagy tejbe) áztatjuk. Az átáztatott zsemlét kinyomkodjuk és a húshoz adjuk. Az egész masszát alaposan összedolgozzuk. Ha túl lánynak találjuk kevés zsemlemorzsát dolgozunk még bele (1-2 evőkanállal).
Egy serpenyőben olajat hevítünk. A fasírtmasszából diónyi golyókat formázunk, ha úgy szeretjük kicsit ellapítjuk, majd közepes hőfokon mindkét oldalán aranyszínűre sütjük.
A burgonyafőzeléket a fasírttal kínáljuk.