Alig van vele munka, de nagyon finom ez a túrós-citromos kuglóf. Amíg a sütő bemelegszik összeállítható, utána csak azt kell kivárni, hogy megsüljön és kellőképpen lehűljön. Aki szereti a túrós-citromos édességeket annak feltétlenül ki kell egyszer próbálnia.
Túrós-citromos kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg margarin
csipet só
25 dkg zsíros tehéntúró
15 dkg cukor
2 tojás
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 kk. vaníliaaroma
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
fél citrom leve
5 dkg mazsola (elhagyható)
A tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. (alul-felül sütéssel) A mazsolát egy tálba tesszük és leöntjük forróvízzel, hogy megpuhuljon.
A puha margarint kikeverjük a cukorral, a túróval és az egész tojásokkal. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a vaníliás cukrot, a vanília aromát és alaposan eldolgozzuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval. A túrós masszához adjuk és alaposan elkeverjük, végül beleforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát is.
Egy kuglófformát alaposan kivajazunk és meghintjük kevés liszttel. A masszát belekanalazzuk, elsimítjuk, majd betesszük az előmelegített sütőbe.
Kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
A formában hagyjuk pár percig, majd egy nagyobb tányérra borítjuk és langyosra hűtjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.