Ez a mi bevált újévi lencsefőzelék receptünk. Így még a válogatós kisfiam is megeszi, nem is kísérletezek ezek után más recepttel.
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg lencse
2 vastagszelet füstölt karaj
kb.10 cm parasztkolbász
1 fej vöröshagyma
só
3 db babérlevél
olaj
4-5 ek. liszt
1 mk. pirospaprika
3 dl tejföl
1 ek. cukor
1 kk. ecet
1 tk. mustár
Elkészítés:
A lencsét előző nap beáztatjuk.
Másnap a karajt egy külön lábosban megfőzzük. A lencséről leöntjük a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főző levet.
Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Ráöntjük a félpuha lencsét, felöntjük a füstölthús főzővizével, Beletesszük a főtt karajt és a kolbász karikákat, és a sóval valamint a babérlevéllel ízesítve puhára főzzük.
Elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész főzeléket. A tejfölt elkeverjük a mustárral, majd hőkiegyenlítéssel a főzelékhez adjuk. Cukorral és ecettel ízesítjük.
A vele együtt főtt füstöltekkel és ízlés szerinti feltéttel kínáljuk.