Ízletes, baconbe tekert, kolbásszal töltött karaj készült nálunk az ünnepekre. Alacsonyabb lángon, hosszan, sütőzacskóban sütve, vörösbort aláöntve sikerült elérni, hogy a karaj ne száradjon ki, valamint omlós és puha legyen.
Baconbe tekert, kolbásszal töltött karaj
Hozzávalók 6 főre:
1,5 kg-os csont nélküli karaj
1 szép szál parasztkolbász
2-2,5 tk. só
bors
1 kk. őrölt kömény
1 kk. pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
20 dkg szeletelt bacon
1 dl vörösbor
Elkészítés:
A karajt középen egy hosszú és éles késsel felszúrjuk. (Ha megkérjük a hentest, akkor ezt ő is elvégzi helyettünk) A kolbászt betöltjük a karajba. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha a kolbászt pár órára a fagyasztóba tesszük, hogy keményre megfagyjon.
Egy tálban összekeverjük a köményt, a pirospaprikát, a sót és kevés borsot, majd alaposan bedörzsöljük vele a húst. Végül az egészet átdörzsöljük az összezúzott fokhagymával is.
A bacon szeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd rátesszük a befűszerezett húst és a szalonnába csomagoljuk. Betesszük egy nagyméretű sütőzacskóba és pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a fűszerek alaposan átjárják a húst.
Pihentetés után, a sütőzacskót kinyitva a hús alá öntjük a vörösbort, majd a zacskót bezárjuk, pár helyen kilyukasztjuk, hogy a gőz távozni tudjon, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe ahol 2-2,5 óra alatt lassan megsütjük.
Ha a hús megsült, a zacskót felvágjuk és fólia nélkül sütjük 180-190 fokon míg a bacon megpirul. A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, majd szeletelve, tetszés szerinti körettel vagy salátával kínáljuk.
A majonézes saláták nagyon jól illenek mellé.