Remek hétvégi vagy ünnepi ebéd lehet ez az egyszerű ám nagyon finom étel. Mondjuk nálunk nem csak hétvégente kerül hús az asztalra, mert mi a húsos ételekért rajongunk. Sertés karajból készítettem el, de pulyka vagy csirke mellből, vagy csirkecomb filéből is nagyon finom.
Baconbe tekert tejszínes sajtos karaj
Hozzávalók 4 főre:
4 szép szelet karaj filé
10 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 db tojás
12 szelet bacon (200g)
só
bors
200 ml főzőtejszín vagy főzőkrém
A körethez:
1 kg burgonya
5 dkg vaj
kb. 1 dl tej
só
Elkészítés:
A reszelt sajtokat összekeverjük. A tojást egy tányérban enyhén felverjük.
A karaj szeleteket ha túl vastagok lennének kb 1cm vastagra kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk. Megforgatjuk a tojásban majd reszelt sajtban és minden szelet húst baconbe tekerünk.
Ezt úgy célszerű elvégezni hogy előre letesszük a 3-3 szelet bacont egymás mellé, majd rátesszük a sajtba forgatott hús szeleteket és ráhajtjuk a bacon túllógó végeit.
A hús csomagokat hőálló edénybe sorakoztatjuk. A főzőtejszínt a tányérban lévő tojás maradékhoz öntjük sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, majd meglocsoljuk vele az edényben várakozó húst.
Rászórjuk a maradék reszelt sajtot, befedjük alufóliával (vagy behúzzuk a tálat egy sütőzacskóba) és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
Amíg a hús sül, a burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
A leszűrt burgonyát, a vajjal és tejjel összetörjük, sózzuk és ízlésünk szerint krémesre keverjük.
A megsült húsról levesszük a fóliát, majd fólia nélkül 10 perc alatt pirosra sütjük.
A baconbe tekert tejszínes sajtos karajt a burgonya körettel és savanyúsággal kínáljuk.