Igazán finom és laktató leves, mely akár húsvétra is elkészíthető. Kaporral, füstölt hússal, sonkalével és sok sok zöldséggel készül. Utána egy finom sütemény vagy torta és kész is a hétvégi ebéd.
Kapros sertésraguleves sonkalével
Hozzávalók 6 főre:
50 dkg füstölt sonka vagy tarja
1,5 liter víz
50 dkg sertés comb
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor újhagyma
zsír vagy olaj
2 duci gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1-2 db fehérrépa
1-2 db burgonya
1/2 csokor kapor
2-3 dl tejföl
1 ek. liszt
só
bors
Elkészítés:
A sonkát 1,5 liter vízben megfőzzük, majd a vízből kivesszük és hagyjuk kihűlni. (a legjobb ha feldaraboljuk és úgy főzzük meg, úgy lényegesen rövidebb idő alatt megpuhul.)
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra felvágjuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apró kockára vágott húst és magas lángon átpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt újhagyma fehér részét felöntjük a sonka főzőlevének egy részével, borsozzuk, majd elkezdjük főzni.
Amikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, hozzáadjuk a tetszőlegesen felszeletelt sárga és fehérrépát, a burgonyát, a sonka darabokat és felöntjük a maradék sonkalével. Szükség szerint vizet is adhatunk hozzá, majd a főzőlevet megkóstolva ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
A lisztet a tejföllel és kevés vízzel csomómentesre kikeverjük, és besűrítjük vele a levest. A végén beleszórjuk az apróra vágott kaprot is.
Friss kaporral, és az újhagyma zöldjével megszórva tálaljuk.