Az egyszerű lapos kenyér azaz a pita néhány alapanyagból készül, a tésztát magas hőfokon sütjük, ennek következtében szépen megemelkedik. A tészta szélét levágjuk, így megkapjuk azt a kis zsebet, amibe bátran belepakolhatjuk, amit épp megkívánunk. Nálam most fűszeres csirkecsíkok és lilakáposzta saláta került bele joghurtos öntettel, hogy igazán ízletes legyen a végeredmény.
Csirkés pita, lilakáposzta salátával
Hozzávalók 6 főre:
A pitához (8 darabhoz):
40 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 tk. só
1 ek. olaj
2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
2 tk. cukor
A salátához:
1 kisebb fej lilakáposzta
só
12 ml cet
1 dl víz
kb 8 dkg cukor
egész kömény
A húshoz:
1 kg csirkemell filé
fűszerek vagy fűszerkeverék ízlés szerint
2-3 ek olaj.
A joghurtos öntethez:
450g görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 csipet só
Elkészítés:
Első lépésként a káposzta salátát készítsük el.
A káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékonyra felszeleteljük. alaposan besózzuk és állni hagyjuk.
A vizet a cukorral és az ecettel felforraljuk majd beleszórunk egy nagyobb csipet köménymagot. Megkóstoljuk, ha szükséges cukorral vagy ecettel ízesítünk rajta. A káposztát kinyomkodjuk majd ráöntjük a még meleg salátaöntetet. Állni hagyjuk.
Elkészítjük a pitát.
A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és az élesztős keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyforma részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőlük. Letakarva újabb 10-15 percig pihentetjük őket. Kissé lisztezett deszkán egyesével kör alakúra nyújtjuk a gombócokat. kb. 1cm vastagok legyenek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Sütés közben felpúposodik, és ahogy elkezd kicsi színt kapni már el is készült. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl!
A joghurtot, apróra vágott kaporral, sóval és zúzott fokhagymával ízesítjük.
A húst felcsíkozzuk, majd ízlés szerint befűszerezzük. Aki szereti készítheti csípősre is.
Kevés olajon forró serpenyőben megsütjük a csirkecsíkokat.
A pitára nyílást vágunk, megtöltjük hússal, káposzta salátával és a joghurtos öntettel.
Jó étvágyat kívánok!