A Dubarry csirkemell az egyik kedvenc ételem. Tejföl helyett sűrű főzőkrémet is keverhetünk a besamelmártáshoz, elrontani az sem fogja. Egyszerű, laktató és nagyon finom.
Dubarry csirkemell
Hozzávalók 4 főre:
A húshoz:
2 db csirkemell (egész, filé)
étolaj
só
A karfiolhoz:
1 kg karfiol
só
A besamelhez:
8 dkg vaj
6 dkg búzaliszt (BL55)
2 dl tej
3-4 ek. tejföl
20 dkg trappista sajt (reszelve)
só
bors
Elkészítés:
A csirkemellet felszeleteljük, majd mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Az előkészített csirkemelleket egy evőkanálnyi olajon, serpenyőben megsütjük, majd tepsibe sorakoztatjuk.
A száráról levagdossuk a karfiol rózsákat megmossuk őket, és gyöngyözve forró sós vízbe tesszük. Lefedve, puhára főzzük őket kb 20 perc alatt.
A megfőtt karfiolt lecsöpögtetjük, és a húsokra tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítjük a besamel mártást. Egy serpenyőben kis hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet.
Összekeverjük, még mielőtt a liszt elkezdene pirulni, apránként felöntjük a tejjel, folyamatos kevergetés mellett. Addig tartjuk a tűzhelyen, folyamatosan kevergetve a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tejföllel lágyítunk rajta és reszelt sajttal, sóval-borssal ízesítjük.
A mártást elosztjuk a karfiollal megpakolt hús szeletek tetején, majd betesszük a sütőbe és 20-25 perc alatt arany színűre sütjük.
Ízlés szerint salátával vagy rizs illetve burgonya körettel kínáljuk.