Ehhez az ételhez egy hőálló edényre (pl cserépedény) és egy nagyobb serpenyőre lesz szükség. Igazán laktató egytálétel ami egy hétköznapi vagy akár egy hétvégi ebéden is megállja a helyét. Egy könnyű gyümölcsös leves után tökéletes főétel választás.
Hagymás bab serpenyős raguval
Hozzávalók 4 főre:
500 g fehér gyöngybab
3 nagy fej vöröshagyma
15 dkg kolozsvári szalonna (vagy más, húsos szalonna)
1-1,5 tk. só (ízlés szerint)
2 kk. pirospaprika
1/2 kk. őrölt bors
víz
2 ek. olaj vagy zsír
1 db babérlevél
A raguhoz:
30 dkg füstölt főtt sonka (vagy tarja)
10 kg kolozsvári szalonna
1/2 szál házi parasztkolbász
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. olaj vagy zsír
3-4 db tojás
Elkészítés:
A babot előző este, de minimum a főzés előtt 3 órával hideg vízbe beáztatjuk.
A tojásokat keményre megfőzzük, megpucoljuk, félretesszük.
Ha máz nélküli cserépedényt (Römertopf) használunk, vízbe áztatjuk 20 percre mielőtt megtöltjük és a sütőbe helyezzük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk az apóra vágott vöröshagymát is és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a paprikát és félre húzzuk. A cserépedénybe tesszük, összekeverjük a babbal, majd sóval, borssal ízesítjük.
Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi (a vizet sütés közben pótolni kell, mert ha kiszárad az étel akkor nem lesz finom), beledobjuk a babérlevelet majd lefedve 170-175 fokon kb 1,5 órát sütjük.
Amíg a bab készül elkészítjük a feltétet.
Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, a felkockázott sonkát, a rusztikusra vágott hagymát és a kolbász karikákat. Úgy jó, ha szépen megpirulnak a sonka, szalonna és kolbász darabkák.
Az elkészült puha bab tetejére halmozzuk, majd a főtt tojás gerezdjeivel díszítve kínáljuk. Friss kenyérrel az igazi.
Megjegyzés: