A Lecsó egy hagyományos magyar étel-klasszikus.. Alapja a hagyma, a paradicsom, a paprika és a kolbász.
Természetesen ahány ház annyi szokás, készülhet kolbásszal, virslivel, debrecenivel, tojásosan, cukkinivel…a variációk száma szinte végtelen.
Te hogyan szereted? Most egy hagyományos kolbászos lecsó recept következik.
Hagyományos kolbászos lecsó
Hozzávalók 4 főre:
80 dkg paprika
50 dkg paradicsom
20 dkg hagyma
20 dkg szárazkolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál zsír
2 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál sűrített paradicsom
só
bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázzuk fel, olvasszuk ki a zsírját, a pörcöket szedjük ki a lábasból.
A visszamaradt szalonnazsírhoz tegyünk még egy kevés disznózsírt és pároljuk benne üvegesre a felaprított hagymát. Közben a paprikát és a paradicsomot szeleteljük fel.
Amikor a hagyma megpuhult, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a pirospaprikát, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, a felkockázott paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és tegyük vissza a tűzre.
(Ha csípősen szereted, egy kevés erős paprikát is karikázhatsz hozzá.) Lassú tűzön rotyogtassuk nagyjából 30 percig.
A kolbászt karikázzuk fel, és egy serpenyőben pirítsuk meg picit. A megpirult kolbászt a kisült zsírjával együtt adjuk a lecsóhoz. Lassú tűzön rotyogtassuk tovább nagyjából 15 percig.
Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Aki szereti, tálaláskor a tehet a tetejére a ropogós szalonnapörcből is.
Jó étvágyat kívánok!