Savanykás nyári joghurtos ribizli krémleves készült, ami a nagy melegben igazán jól tud esni. Kellemesen krémes, az édessége ízlés szerint variálható. Diétázók cukor helyett xilittel, nyírfacukorral is elkészíthetik.
Joghurtos ribizli krémleves
Hozzávalók:
50 dkg ribizli
15 dkg cukor (ízlés szerint)
1 cs. vaníliás cukor
3 dl joghurt
4 dl víz
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
Elkészítés:
A pudingport a joghurttal és kevés vízzel csomómentesre kikeverjük, hozzáreszeljük a citromhéjat majd félretesszük.
Egy közepes lábosba feltesszük főni a leszemezett ribizlit a vízzel, a vaníliás cukorral és a cukorral.
Addig főzzük, míg a cukor felolvad benne benne, de a gyümölcs még egyben marad.
Ekkor a gyümölcsből pár evőkanállal kiveszünk a tálaláshoz, a többit a lábosban maradt vízzel együtt összeturmixoljuk, majd egy szitán átszűrjük.
Visszaöntjük a lábosba, majd hozzácsurgatjuk a joghurtos keveréket és alacsony lángon melegítve , folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a félretett ribizli szemeket és a hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Hidegen, tejszínhabbal a tetején tálaljuk.