Kedvencem a juhtúró és minden ezzel készített étel. Most Juhtúrós pirohy készült ebédre. Tejföllel a tetején, és ropogósra sütött baconnel tálaltam.
Juhtúrós pirohy
Hozzávalók 4 főre:
25 dkg liszt
1/2 kávéskanál só
100-150 ml langyos víz
1 ek.olvasztott vaj
1 tojás
A töltelékhez:
1 csomag juhtúró (100g)
2 db közepes méretű burgonya
2-3 ek. tejföl
apróra vágott snidling (elhagyható)
só, bors (ízlés szerint)
A tálaláshoz:
tejföl
húsos szalonna (kolozsvári vagy császár)
snidling
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt leszűrjük, megpucoljuk és a juhtúróval valamint a tejföllel kikeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Fontos, hogy a tészta állaga könnyen gyúrható legyen.
A tésztát 2mm vastagságúra nyújtjuk, óvatosan lisztezve, mert ha túl lisztes lesz nem fog összetapadni a töltés után.
Köröket szaggatunk a tésztából, majd mindegyik közepére egy-egy púpos kávéskanál tölteléket halmozunk. Félbehajtjuk a tésztát, és a széleit ujjal majd villával összenyomkodjuk. (használhatunk hozzá derelye készítőt is)
Ha nem ragad eléggé a széleit összehajtás előtt ujjal megvizezzük.
Lisztezett tálcára helyezzük a kész tésztabatyukat, vigyázva hogy ne érjenek egymáshoz.
A szalonnát apróra vágjuk, és egy serpenyőben lepirítjuk. A szalonna pörcöket kivesszük a kisült zsírból.
Egy fazékban sós vizet melegítünk, majd a lobogó vízbe 5-10 derelyét teszünk, melyeket addig főzünk, míg fel nem úsznak a felszínre.
Leszűrjük, a kisült szalonnazsírra tesszük és elkeverjük vele.
Tejföllel meglocsolva, a szalonnapörccel és snidlinggel megszórva kínáljuk.