A lángos és a hamburger házasításából született étel. A lángosburger elkészítésénél a marhahús pogácsát előre megsütik, majd a többi hozzávalóval együtt kerül lángostésztába, így sütik ki hirtelen.
Nagyon laktató és eszméletlenül finom. Próbáljátok ki ti is ha tehetitek.
Lángosburger
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 ek. tejföl
1 kk. cukor
1 tk. só
A töltelékhez:
40 dkg darált marhahús
só, bors
2 fej hagyma (nálam egy vörös egy lila)
4 szelet bacon
sajt
A sütéshez:
1-1,5 liter olaj
Elkészítés:
Első lépésként a tésztát készítjük el.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a cukrot. Felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, megsózzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Ide öntjük a felfutott élesztőt és hozzáadjuk a tejfölt is. Megdagasztjuk,de csak addig, hogy összeálljon. Langyos helyen, letakarva 20-30 percet kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket.
A bacon szeleteket egy serpenyőben pirosra sütjük. A hagymákat felszeleteljük és pici olajon megpirítjuk.
A marhahúst sózzuk, borsozzuk, majd 4 db húspogácsát formázunk belőle és a bacon sütéséből visszamaradt zsiradékon mindkét oldalán megsütjük.
A sajtot lereszeljük.
Az olajat egy mélyebb lábosban feltesszük melegedni.
A tésztából olajos kézzel kicsípünk egy darabot, majd egy szintén kiolajozott tányéron ellapogatjuk.
A közepébe töltjük a hozzávalókat ízlés szerint váltakozva, majd felül összecsippentve és lezárva a tésztát gombócot formázunk belőle.
A felhevített olajban aranybarnára sütjük.
Ízlés szerinti szósszal, vagy akár zöld fűszeres tejföllel is kínálhatjuk.
Megjegyzés:
Ha marad a tésztából, kisüthetjük sima lángosnak is.