Nagyon finom sajttorta készült nálunk a hétvégén. Az alapja kekszes-diós, a dióból az oldalára is jutott. Könnyű és krémes amihez nagyon jól illek valamilyen gyümölcsszósz (jelen esetben málna) és a friss bogyós gyümölcsök.
Sajttorta
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:
A sajttortához:
20 dkg zabkeksz
10 dkg dió
7 dkg vaj
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
3 tojás
4 dl tejszín
5 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2-3 ek liszt
A málnaöntethez:
20 dkg mirelit málna
6 dkg cukor (ízlés szerint)
0,5 dl víz
pár csepp citromlé
A tálaláshoz:
bogyós gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
A zabkekszet a dió felével egy késes aprítóban morzsásra összetörjük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a a kekszes-diós keverékhez adjuk és összekeverjük.
A dió másik felét durvára összetörjük.
Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kenjük ki és tört dióval vonjuk be.
Egy keverőtálban elkeverjük a krémsajtot a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (nem kell habbá verni!)
A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokon 45 percig sütjük.( célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém)
Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.
Amíg a torta pihen van időnk elkészíteni a málnaszószt.
A mirelit málnát a vízzel és a cukorral együtt alacsony lángon feltesszük melegedni. Amikor a málna szétesik, már folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon oda. Pár csepp citromlevet csepegtetünk hozzá, hogy megőrizze élénk piros színét. Ha összeforrt, egy szitán átpasszírozzuk, így kiszűrve belőle a magokat. A szószt hűtőbe tesszük felhasználásig.
A kihűlt tortát porcukorral, málnaszósszal és erdei gyümölccsel díszítve kínáljuk.