A lecsó és a rakott burgonya hozzávalóinak házasításából jött létre ez az étel. A klasszikus hozzávalók közül csak a főtt tojás maradt ki, de nem is hiányzott belőle. Ízletes egytálétel kerekedett belőle.
Lecsós rakott burgonya
Hozzávalók 4 főre:
8 nagyobb burgonya
1 kisebb szál kolbász
5 dkg szeletelt bacon vagy kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
1-2 db paradicsom
1 db tv. paprika
só
bors
kevés zsiradék
A tetejére:
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
zöld fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjastól félpuhára főzzük, majd óvatosan lehúzzuk a héját és hűlni hagyjuk, hogy szépen fel tudjuk szeletelni.
Amíg a burgonya kihűl előkészítjük a többi hozzávalót.
Vékonyan felszeleteljük a kolbászt, a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Apróbb szeletkékre vágjuk a szalonnát.
A kihűlt burgonyát 4-5 mm-es szeletekre vágjuk és egy vékonyan kizsírozott hőálló edénybe sorakoztatjuk.
Minden burgonyaszelet közé bedugunk valamit a hozzávalók közül tetszés szerint váltakozva. Ha elkészültünk sózzuk, borsozzuk, lefedjük alufóliával és betesszük az előmelegített sütőbe 160 fokra.
30 perc sütés után levesszük róla a fóliát, rásimítjuk a tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe ahol pirulásig sütjük. (ízlés szerint egy kis friss rozmaringágat is tehetünk rá)
Zöld fűszerekkel megszórva, tejföllel kínáljuk.