A lángost minden formájában szeretjük, de így megtöltve, a benne megsült kolbásszal, a szalonnával, az olvadt sajttal és a kiolvadt finom kolbászzsírral átitatva igazi magyaros finomság lett belőle. Bátran ajánlom mindenkinek, hiszen egy könnyű leves után remek főétel lehet.
Magyaros töltött lángos
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő (Vagy 1 csomag szárított élesztő)
2 ek. tejföl
2 teáskanál só
1/2 dl olaj
A sütéshez:
olaj
A töltelékbe:
1 szál kolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
tejföl
reszelt sajt
lila hagyma
újhagyma
zöldfűszerek ízlés szerint (snidling, petrezselyem…)
Elkészítés:
A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk meleg helyen. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk, beledolgozva a tejfölt is. Lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, a szalonnát felszeleteljük, a kolbászt vékonyan felkarikázzuk.
Egy kisebb serpenyőben lepirítjuk a szalonnát majd lehúzzuk a tűzről. (a kolbászt nem szükséges elősütni)
A megkelt tésztából olajos kézzel darabokat tépünk, majd a kezünkkel egy kiolajozott tányéron vékonyra ellapogatjuk. A kerek lángos egyik felére kolbász karikákat, elősütött szalonnát és reszelt sajtot teszünk, majd félbehajtjuk a lángost és a szélén alaposan összenyomkodjuk. Ha jól dolgoztunk akkor egy félkört kapunk de készíthetünk hosszú, hasáb alakú töltött lángosokat is.
Olajat forrósítunk egy lábosban vagy serpenyőben, és kisütjük benne a lángosokat (kb. 1,5 perc elég mindkét oldalnak). Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
Tejföllel a tetején, hagymával, reszelt sajttal, zöldfűszerekkel megszórva kínáljuk.