Az eredeti indiai naan kenyér hagyományosan tandoori kemencében készül. Összehajtogatva tökéletes arra, hogy kitunkoljuk vele az ételek szaftját. De nálam most másfajta ételhez készült.
Tegnap Amerikai pulled pork-ot azaz tépett sertés húst készítettem amit eredetileg hamburger zsemlében kínálnak, de nekem most nem volt kedvem zsömiket készíteni. Nagyon rég szemeztem ezzel a lepény szerű tölthető kenyérrel, így most elkészíttettem.
Hamarosan hozom a megtöltött verzióban is.
Naan kenyér
Hozzávalók 8 darabhoz:
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 tk. só
1,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos víz
4 ek. joghurt
8 ek. olvasztott vaj
A sütéshez:
kb. 4 ek. olaj
Elkészítés:
Egy tálba rakjuk a liszt felét. A közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és kicsit összekeverjük, majd letakarva 30 percig pihentetjük.
Pihentetés után hozzákeverjük a többi hozzávalót, és egy kicsit megdagasztjuk de csak annyira hogy összeálljon a tésztánk.Újból letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
Lisztes munkafelületen jól átgyúrjuk a tésztát, ha szükséges adunk hozzá még egy kicsi lisztet, mert az a lényeg hogy ne ragadjon a tésztánk.
8 részre osztjuk és kis gömböcöket formázunk belőlük. Letakarva pihentetjük 5 percig.
3-4 mm vékonyra a palacsinta sütőnk méretére nyújtjuk a cipókat.
A palacsinta sütő serpenyőt felhevítjük, kevés olajjal bekenjük és az első kinyújtott lapot belerakjuk.
Nagyon gyorsan sül. Célszerű rögtön egy ecset segítségével megkenni a kenyerünk tetejét is olajjal. Ahogy szépen felhólyagosodik megfordítjuk és fél perc alatt készre sütjük.
Közepes lángon kb 2-3 perc alatt megsülnek.