A finom zöldségek közt megbúvó húsgombócoknak senki sem tud ellenállni. A nagyétkű férfiak is jóllaknak majd ezzel az igazán laktató levessel. Utána második fogásként elég egy finom sütemény vagy palacsinta.
Vegyes zöldségleves marhahúsgombóccal
Hozzávalók 4 főre:
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 kk. pirospaprika
fél fej kelkáposzta
1 kisebb darab zeller
1/2 kisebb fej karalábé
só (ízlés szerint nálam 2 tk.)
bors
őrölt kömény
1 ek. liszt
1 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
A húsgombócokhoz:
40 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só, bors
A tálaláshoz:
tejföl
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, majd a felhevített olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megpucolt, majd vékony csíkokra vágott zellert, sárgarépát, fehérrépát és karalábét. Összekeverjük majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk fűszerpaprikával. Felöntjük vízzel és felforraljuk.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és köménnyel és 1 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Lassú tűzön főzzük tovább.
A húsgombóchoz a marha darált húst elkeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával és sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, és óvatosan a forró levesbe ejtjük őket.
Lassú tűzön készre főzzük.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd a leves forró levéből egy merőkanállal hozzáadunk, elkeverjük, ezután a leveshez csurgatjuk. Így elkerülhetjük, hogy a tejföl kicsapódjon a levesben. Pár perc alatt összefőzzük, majd tűzhelyet lekapcsoljuk.
A levest zöldfűszerekkel megszórva, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.