Kedvenceim közé tartoznak az ilyen egyszerű és finom sütőben sült rakott ételek. A csirkemellnek nagyon jót tett a bacon, a zöldségek és a sok sajt. Így készítve nem száradt ki, finom szaftos maradt.
Mediterrán csirkemell és burgonya chips
Hozzávalók 4 főre:
6-8 szelet csirkemell filé
1 db padlizsán
100 g szeletelt bacon (a fele lehet szeletelt füstölt tarja is)
3 db paradicsom
2-3 ek. paradicsomszósz (lehet házi pizza szósz is)
1 nagyobb fej vöröshagyma
só, bors
2-3 ek. olaj
friss rozmaring ág
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve és héja
kevés olíva olaj
20 dkg reszelt sajt (trappista vagy pizza mozzarella )
A körethez:
burgonya (kb. 80 dkg)
olaj
Elkészítés:
A csirkemell szeleteket sózzuk borsozzuk, majd felhevített serpenyőben 2-3 ek. olajon hirtelen elősütjük, majd letesszük őket egymás mellé egy hőálló edénybe.
Minden hússzeletet megkenünk paradicsom vagy pizzaszósszal és befedjük 1-1 szelet baconnel vagy tarjával.
A hagymát, a paradicsomot és a padlizsánt vékonyra felszeleteljük. A hússzeletek tetejére rétegezzük őket tetszés szerinti sorrendben úgy, hogy a rétegek közé még egy sor bacon vagy tarja szelet réteget csempészünk.
A fokhagyma gerezdeket nem hámozzuk meg csak a kés lapjával összenyomjuk őket. A húsok mellé helyezzük a tepsibe a citrom héjával is és a rozmaringgal együtt.
A tepsiben lévő finomságokat enyhén megsózzuk, majd megcsepegtetjük kevés friss citromlével és olíva olajjal.
Folpackkal lefedve betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre, majd levesszük róla a fóliát, megszórjuk a reszelt sajttal és visszatesszük a sülni, amíg a sajt megpirul.
Amíg a hús sül, a burgonyát meghámozzuk, és nagyon vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk. A burgonya szeleteket kiterítjük egy konyharuhára, hogy szépen leszáradjanak, majd forró olajban kisebb adagokban kisütjük őket. Nem sózzuk meg, csak tálalásnál.
A megsült, finomságokkal megpakolt csirkemellet a burgonya chips-el és ízlés szerinti savanyúsággal vagy salátával kínáljuk.