Kisfiam harmadik szülinapjára sütöttem. Puha kakaós piskóta finom túrós krémmel.
Csokoládétorta tejszínes túrókrémmel
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
4 tojás
10 ek. víz
25 dkg cukor
1 csomag sütőpor
23 dkg liszt
2 dkg holland kakaópor
csipet só
A krémhez:
20 dkg natúr krémtúró (pl: Lidl)
1 dl tejföl
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1,5 dl hulala tejszín (vagy habtejszín)
6 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
0,5 dl víz
A csoki ganache hoz:
15 dkg étcsokoládé
150 ml tejszín
A díszítéshez:
1 dl tejszín
eper szemek (vagy más bogyós gyümölcs, málna, ribizli…)
csoki forgács / csoki dara
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük.
Beleszitáljuk a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet, majd egynemű masszává keverjük. A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot.
26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába simítjuk és légkeveréssel 160-180 fokon tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Amíg a tortalap hűl, elkészítjük a krémet. A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt tortalapot vegyük ki a formából és húzzuk le róla a sütőpapírt. Vágjuk fel 3 vékony lapba, majd az alsó lapot helyezzük vissza a tortaforma aljába. Simítsuk rá a túrós krém felét, majd tegyük 10 percre a fagyasztóba, hogy gyorsan megdermedjen.
Vegyük ki, tegyük rá a középső lapot, majd simítsuk rá a krém másik felét, és ismét tegyük 10 percre a fagyasztóba.
Vegyük ki a hidegről, fedjük be a felső lappal és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a csoki ganache-t.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a tejszínt és egy kanállal sima fényes krémmé keverjük. A tortát vegyük ki a hűtőből, kapcsoljuk le róla a formát, majd vonjuk be a tetejét és az oldalát a csoki mázzal.
Ízlés szerint tejszínhabbal, eperrel, csoki darával díszítsük, majd fogyasztásig tegyük a hűtőszekrénybe.
(Ha felszeletelt gyümölcsöt teszünk rá díszítésként, kevés forró vízben feloldott zselatinnal egy ecset segítségével kenjük át a vágott felüket, hogy ne száradjanak ki, és megőrizzék szép színűket.)