Szuper nyári receptet hoztam nektek. Friss nyári házi paradicsomszósz, finom, pihe-puha lángoskák tetején. A paradicsomszószt ízlés szerint ízesíthetjük oreganoval, bazsalikommal, fokhagymával, ahogy szeretjük. Próbáljátok ki ti is.
Mini lángos paradicsomszósszal
Hozzávalók 4 főre:
A lángoshoz:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk. só
2 ek. olaj
A sütéshez:
olaj
A feltéthez:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4-5 darab paradicsom
só
bors
oregano vagy bazsalikom
A tetejére:
reszelt sajt
Elkészítés:
A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk. Lekenjük olajjal, majd lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A paradicsomszószhoz kevés olajon megpirítjuk a finomra felvágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot. Addig főzzük közepes lángon, amíg sűrű paradicsomszósz lesz belőle, végül sózzuk, borsozzuk, oreganoval vagy bazsalikommal ízesítjük. Ha nagyon darabos, botturmixszal pürésítsük.
A lángos tésztájából olajos kézzel kisebb darabokat szakítunk majd 6-8 cm átmérőjű 1 cm vastag lepényekké formázzuk.
Felhevített serpenyőben, bő olajban mindkét oldalán 1-1 percig sütve arany színűre sütjük. A kisült lángosokat papírtörlőre szedjük, majd paradicsomszósszal megkenve, reszelt sajttal megszórva kínáljuk. (Vékonyra felszeletelt mozzarella sajtot is tehetünk a tetejére)