A muszaka alapja a pirított padlizsán és a szeletelt paradicsom, amit darált-hússal rétegezve tesznek sütőtálba, és besamelmártással meglocsolva sütnek készre. Ízlés szerint tehetünk még bele burgonyát is, mint ahogy nálam is készült. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Muszaka készítése 6 lépésben
Hozzávalók 4 főre:
1 póréhagyma
50 dkg darált hús (birka, sertés, marha vagy vegyesen)
2 közepes padlizsán
5-6 közepes burgonya
20 dkg reszelt sajt
só
bors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
olaj a sütéshez
A besamelmártáshoz:
7dkg liszt
5 dl tej
10 dkg vaj
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
1.-Kevés olajon póréhagymát pirítunk, majd rátesszük a darált húst. Sóval, borssal, fokhagymával, szerecsendióval fűszerezzük, majd együtt pirítjuk tovább.
2.- Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az 1cm-es szeletekre vágott padlizsánt.
Leitatjuk róla a felesleges olajat.
3.-Serpenyőben kevés olajon megsütjük a vékony szeletekre vágott burgonyát.
Leitatjuk róla a felesleges olajat.
4.-Elkészítjük a besamelmártást.Egy lábosban megolvasztjuk a vajat,lisztet teszünk rá,felöntjük tejjel és habverővel kevergetjük míg besűrűsödik. Sóval borssal szerecsendióval ízesítjük.
5.-Az így elkészített alapanyagokat egy tűzálló tálba rétegezzük. Alulra burgonya kerüljön majd a tetejére hús, padlizsán, besamelmártás és újra burgonya. Így rétegezzük míg el nem fogynak a hozzávalók.
Tetejére paradicsomszeleteket, bazsalikomlevelet teszünk, majd reszelt sajtot.
6.-Sütőben készre sütjük.