Gyermekkorom óta az egyik kedvencem, így már tizenévesen megtanultam elkészíteni. Nem lehet belőle túl sokat készíteni 😉
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók 4 főre:
1,5 liter paradicsomlé (vagy vízzel felhígított sűrített paradicsom)
60 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
zeller zöld
ízlés szerint cukor vagy édesítőszer
só,bors,majoránna,pirospaprika
A rántáshoz:
kevés olaj
liszt
1 kk. pirospaprika
Elkészítés:
A rizst kevés olajon fehéredésig pirítjuk,majd felöntjük épp annyi vízzel, hogy ellepje.
Ha forr lezárjuk alatta a gázt,és hagyjuk hogy felszívja a vizet.(így lesz félpuha) Félretesszük,hogy kihűljön.
Egy tálban összekeverjük a darált húst a rizzsel, tojással, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.(Só, bors, majoranna, pirospaprika)
Gombócokat formázunk belőle,és félretesszük egy tálcára.
Egy lábosban a paradicsomlét a zeller-zölddel feltesszük melegedni ízlés szerint cukrot és sót adunk hozzá.
A húsgombócokat a forrásban lévő, de a tűzhelyről félrehúzott paradicsomszószba tesszük.
A tűzhelyre visszatéve alacsony fokozaton addig főzzük, amíg a húsgolyók megpuhulnak.
(Ilyenkor kevergetni nem szabad,ha nagyon muszáj, rázogatni lehet az edényt óvatosan.)
Ha a gombócok elkészültek, kiszedjük őket egy tálba.
(Arról hogy elkészült-e a gombóc a legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni,hogy egyet kiveszünk a lábosból és kettévágjuk.)
Rántást készítünk: kevés olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük a lábosból kivett 1merőkanál paradicsomlével és egészen kicsi vizet is teszünk, hozzá csomómentesre keverjük, majd a lábosba önjük és pár perc alatt összeforraljuk a többi paradicsomlével.
Visszatesszük bele a húsgombócokat és már tálalhatjuk is.
Akár így magában is fogyasztható, de kínálhatjuk főtt burgonyával, vagy kenyérrel is.