A paradicsomos káposzta kedvencem volt kiskoromban, és kb. azóta nem is ettem, mert valahogy sosem jutott eszembe ezt készíteni. Most úgy döntöttem ez lesz ebédre. Persze a hús nem maradhatott el mellőle.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók 4 főre:
1 kg fejes káposzta
1 liter (házi) paradicsomlé
2-3 ek. sűrített paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 ek. olaj
3 ek. liszt
1 ek. pirospaprika
1 tk. házi ételízesítő (vagy vegamix)
őrölt kömény
cukor
só
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, elvágjuk, a torzsákat kivesszük, a káposztát laskára vágjuk.
Feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, őrölt köménnyel, házi ételízesítővel fűszerezzük. Hozzáadjuk a megtisztított és egészben hagyott vöröshagymát majd roppanósra főzzük.
Amíg a káposzta fő, elkészítjük a rántást. Az olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A tűzre visszatéve átkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a paradicsomlé felét.
Amikor a káposzta megpuhult az egész hagymát kivesszük belőle, nincs rá szükség a továbbiakban.
Hozzáadjuk a paradicsomos rántást. A maradék paradicsomléből apránként adagolunk még a főzelékhez, így beállítva a sűrűségét. Ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd összeforraljuk.
Sült hússal vagy fasírttal fogyasztjuk, de csak önmagában, friss kenyérrel is finom.