Isteni rakott étel. Gyorsan összeállítható, és nagyon finom amikor összesülnek az ízek. A rakott karaj ízlés szerint más zöldségekkel is elkészíthető.
Rakott karaj
Hozzávalók 4 főre:
8 szelet karaj
1 kg burgonya
30 dkg mexikói zöldségkeverék
1 piros húsú paprika (pritamin vagy kaliforniai)
2 fej hagyma (vörös vagy lila)
2 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg szeletelt bacon
1 nagy doboz tejföl (450-500ml)
20-25 dkg sajt (pl trappista)
kevés olaj
Elkészítés:
A burgonyát, megpucoljuk, 1-2 mm-es szeletekre vágjuk, és forró serpenyőben, kevés olajon elősütjük, majd félretesszük.
A hús szeleteket enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a zúzott fokhagymával. A felhevített serpenyőben mindkét oldalán elősütjük a hús szeleteket.
A mexikói zöldségkeveréket, lobogó sós vízben 5-8 perc alatt megfőzzük. A hagymát vékonyan felszeleteljük, a paprikát vékony csíkokra vágjuk.
Egy hőálló edényt vékonyan kikenünk olajjal. Az aljába sorakoztatjuk a burgonya felét, sózzuk, borsozzuk, majd elhelyezzük rajta a hús szeleteket. A húsra halmozzuk a zöldségkeveréket, a lilahagymát, és a paprika csíkokat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd halmokban rátesszük a tejföl felét. Befedjük a maradék elősütött burgonyával. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a szeletelt bacont, majd rásimítjuk a maradék tejfölt.
Alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 40 perc múlva kivesszük a sütőből, levesszük, róla a fóliát majd bőven megpakoljuk a tetejét a reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt szépen megpirul.
Savanyúsággal vagy salátával és friss tejföllel kínáljuk.