A lángos nem tartozik a legdiétásabb ételek közé, de biztos, hogy mindenkinek a nyári napokat idézi. Nem csak nyáron, hanem az év bármely szakában fogyasztható. Érdemes minél több variációt kipróbálni, hiszen sok-sok feltéttel kipróbálható, ezáltal igazán változatossá tehető. Kerülhet rá, kolbász, szalonna, szalámi, a maradék pörkölt, brassói, gombás ragu, lecsó…csak a fantázia szab határt a további lehetőségeknek. A hónap végi spórolós ételek közé is bekerülhet, mert nem egy drága fogás, mellé viszont igazán laktató.
Retró lángos
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő (Vagy 1 csomag szárított élesztő)
2 teáskanál só
1/2 dl olaj
A sütéshez:
olaj
A fokhagymás kencéhez:
3 gerezd fokhagyma
só
víz
1 kk olaj
A feltéthez:
tejföl
reszelt sajt
lila hagyma
10 dkg bacon vagy kolozsvári szalonna
1/2 szál kolbász
Elkészítés:
A lángoshoz langyosra melegítjük a tejet, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk meleg helyen. Az élesztős tejet a sóval kevert liszthez adjuk, majd kidagasztjuk. Lefedve langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a fokhagymás kencét. A fokhagymagerezdeket összezúzzuk, sózzuk, felöntjük vízzel és egy kevés olajat adunk hozzá. (ez utóbbit én el is szoktam hagyni, mert a lángos enélkül is éppen elég olajos) A lila hagymát vékonyan felszeleteljük.
A szalonnát tetszés szerint felvágjuk, a kolbászt vékonyan felkarikázzuk.
Egy kisebb serpenyőben külön-külön lepirítjuk a szalonnát majd a kolbászt. Kis tálkákba tesszük őket külön-külön a tálalásig.
A megkelt tésztából olajos kézzel darabokat tépünk, majd a kezünkkel kb. 1 cm vastag lángosokat formázunk belőlük. Olajat forrósítunk egy lábosban vagy serpenyőben, és kisütjük benne a lángosokat (kb. 1-1 perc elég mindkét oldalnak). Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
Fokhagymás kencével tejföllel megkenve, a feltétekkel ízlés szerint megrakva kínáljuk.