Kívánságra epres tortát készítettem kisfiam 5. születésnapjára. Mivel több részletben tartjuk a családdal a születésnapokat, így a gyerekeknek mindig több tortájuk van. Ez volt az egyik tortája idén. Hamarosan hozom a másodikat is 😉
Könnyű piskóta, finom eperzselé, lágy tejszínes túrókrémmel…
Túrókrém torta eperrel
Hozzávalók (26 cm-es formához):
A tortalapokhoz:
2×2 db tojás
2×8 dkg porcukor
2×10 dkg liszt
2×1 cs. vaníliás cukor
2×1/2 cs. sütőpor
Az eper zseléhez:
20 dkg eper
3 ek. cukor
1/2 dl víz
5 g zselatin
A túrókrémhez:
20-25 dkg natúr krémtúró (pl: Aldi)
2,5 dl tejföl
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1/2 db citrom leve
1 db citrom reszelt héja
2,5 dl hulala vagy meggle tejszín (vagy habtejszín)
10 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
1 dl víz
Az eper öntethez:
10 dkg eper
2 ek. cukor
1 ek. víz
A díszítéshez:
2 dl tejszín
eperszemek
Elkészítés:
Első lépésként két lapot sütünk a piskótából az alábbiak szerint.
Egy tálba teszünk 2 egész tojást, 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a fél csomag sütőporral elkevert 10 dkg lisztet és elkeverjük. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
A piskóta hozzávalók másik feléből ugyanígy elkészítjük a piskótát. Így két egyforma vékony piskótalapot kapunk.
Amíg a lapok hűlnek elkészítjük az eperzselét.
15 dkg villával áttört epret a cukorral egy lábosban kb. 10 perc alatt összefőzzük. Elkeverjük benne a kevés vízben feloldott zselatint. (használhatunk helyette 2 db vízbe áztatott lapzselatint is)
A piskótalapokról lehúzzuk a sütőpapírt és az egyik lapot visszatesszük a kapcsos tortaforma aljába. Ráöntjük az eper zselét és a maradék 5dkg epret apró kockára vágva rászórjuk.
1 órára a hűtőbe tesszük.
Amíg a zselé megköt elkészítjük a túrókrémet.
A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze.
A vizet forrósítsuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A megdermedt eperzselés rétegre simítsuk rá a túrókrém 2/3 részét, majd fedjük be a második piskótalappal. Simítsuk rá a maradék krémet, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára vagy egy egész éjszakára.
A díszítéshez készítsük el az eper öntetet.
Az apróra vágott epret a cukorral és a vízzel egy lábosba tesszük. Alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve melegítjük. Amikor olyan az állaga mint a lekvárnak egy botmixerrel pürésítjük. Szükség szerint 1-2 teáskanál vízzel hígítunk rajta, és ha zavarnak a magok egy szűrőn át is passzírozhatjuk. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
A megdermedt tortát egy éles késsel óvatosan körbevágjuk a forma mellett, majd levesszük róla a tortagyűrűt.
A torta tetejét habbá vert tejszínnel, felezett eperszemekkel és az epres öntettel díszítjük.
Akár azonnal is fogyaszthatjuk vagy tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Kedves Marcsi! Köszönöm a receptet.Nagyon finom a torta.Sikere volt!
Kedves Annamária!
Köszönöm szépen
Örülök, hogy sikere volt 🙂