Úgy tanultam, hogy a fánk akkor lesz könnyű, ha a tésztájába egy pici alkohol is kerül. Ez sütés közben úgy is elpárolog, így nincs mitől tartani. A szalagos fánk elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, bátran álljon neki mindenki, csak figyeljen, hogy az első oldalát fedő alatt, majd megfordítás után a második felét már fedő nélkül süsse szép aranybarnára. 🙂
Szalagos fánk
Hozzávalók (kb.15 darabhoz) :
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
2,5 dkg porcukor
2,5 dkg margarin
1 tojás sárgája
2 cl rum
2,5 dl tej
1 csipet só
A sütéshez:
7 dl olaj
A tálaláshoz:
porcukor
baracklekvár
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukor felét és 1 púpozott evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy beinduljon.
A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a kovászt, a rumot, a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel megdagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.
Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-5 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 2-3 percig majd megfordítjuk és fedő nélkül, pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük. (Ha jól dolgoztunk, akkor szép szalagos lesz.)
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla, majd porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk.
A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek lesznek.
Ha nagyobb a család, célszerű egyből dupla adaggal indítani 😉