Egy ráérős hétvégén készült a megszokott hamburger helyett. Finom fasírtok pitába rejtve. Nagyon kapós volt, többször elkészül majd nálunk.
Szezámos fasírtgolyók pitában
Hozzávalók 4 főre:
A pitához:
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
1,5 tk. só
1 ek. olaj
1,5 dl langyos víz
1,5 dkg friss élesztő
1,5 tk. cukor
A húsgolyókhoz:
50-60 dkg sertés-marha darált hús (vegyesen)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
1 db zsemle
1 tk. pirospaprika
só
bors
2 kis ág kakukkfű
szükség esetén zsemlemorzsa
szezámmag (nálam most fekete)
Az öntethez:
4 ek. majonéz
6 ek. ketchup
2 tk. mustár
1 fej lilahagyma
4 db csemegeuborka
só, bors
A pitába: (ízlés szerint)
káposzta saláta (vagy más saláta/csalamádé)
hagyma
Elkészítés:
A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és az élesztős keveréket. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd letakarva, a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8-10 egyforma részre vágjuk, és egyenként gombócokat formázunk belőlük. Letakarva újabb 10-15 percig pihentetjük őket. Kissé lisztezett deszkán egyesével ovális alakúra nyújtjuk a gombócokat úgy, hogy kb. 1cm vastagok legyenek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Sütés közben felpúposodik, és ahogy elkezd kicsi színt kapni már el is készült. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl.
Elkészítjük a fasírt golyókat.
A darált húst összekeverjük az egész tojásokkal, majd fűszerezzük pirospaprikával, apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, és a kakukkfű leveleivel.
A zsemlemorzsát beáztatjuk, kinyomkodjuk, majd a húshoz keverjük. Ha túl lágynak ítéljük a masszát, kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá.
Vizes, szezámmagos kézzel kis gombócokat formálunk a masszából, majd bő, forró olajban kisütjük.
Az öntethez a majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát és csemegeuborkát, majd ízlés szerint fűszerezzük a sóval és a borssal. Betesszük a hűtőbe.
A pitákat megtöltjük káposztasalátával, a hagymával, a húsgolyókkal, majd meglocsoljuk a szósszal.