A megszokott sült krumpli helyett, zöldséges tócsnin tálaltam ezt a sokak által kedvet ételt. A répától kicsit édeskés tócsnit nagyon jól kiegészíti a fűszeres hús és a finom joghurtos öntet. Megéri kipróbálni, nálunk biztosan többször elkészül majd.
Újragondolt gyros tál
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 db csirkemell filé (kb. 1 kg)
A házi gyros fűszerkeverékhez: (2 kg húshoz elég)
2 ek. só
1 ek. pirospaprika
2 tk. őrölt bors
2 gerezd zúzott fokhagyma (vagy fokhagyma por)
1 ek. oregano
2 tk. kakukkfű
egy csipet őrölt fahéj
egy csipet őrölt szerecsendió
egy csipet őrölt kömény
(vagy bolti gyros fűszer)
A zöldséges lepényhez:
1 db karalábé
3 db sárgarépa
2-3 db burgonya
só, bors
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 ek. liszt
1 tojás
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz: (tetszés szerint)
paradicsom
lilahagyma
uborka
A joghurtos öntethez:
3 dl görög joghurt
1 csokor kapor
1 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
A fűszer hozzávalóit egy tálban összekeverjük. (Ha friss fokhagymát használunk azt ne keverjük bele, hanem közvetlenül a hússal keverjük össze fűszerezés előtt) A húst csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a fűszerrel és 20 percre félre tesszük, hogy átjárják az ízek.
Amíg a hús pihen,készítsük el a joghurtos öntetet. A joghurtot keverjük el az apróra vágott kaporra, a zúzott fokhagymával és egy pici sóval, majd tegyük hűtőbe fogyasztásig.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd pirosra sütjük benne a fűszeres húst.
A tócsnihoz a zöldségeket megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük, fűszerezzük, hozzákeverjük a tojást és a lisztet is. Ezután 4 nagyobb lepényt sütünk belőle felhevített serpenyőben kevés olajon egyszer megfordítva, hogy mind a két oldalán szép arany színűre süljön.
A lepényeket tányérra tesszük, megkenjük a joghurtos öntettel, majd ráhalmozzuk a húst, és a felszeletelt zöldségeket.
Nagyon finom étel ebédre és vacsorára egyaránt.