Nálunk ez a fajta vadas a nyerő. Édesanyám is így készítette gyermekkoromban, így maradt a bevált recept. Nekem a burgonya gombóc a kedvencem hozzá, de készíthető zsemlegombóccal, és akár tésztával is kínálhatjuk.
Vadas
Hozzávalók 4 főre:
Az alaphoz:
szeletelt húsok ízlés szerint (csirke, marha, sertés, nyúl…)
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
só
egész bors
A mártáshoz még:
2-3 ek. cukor
kevés mustár
1 nagy poharas tejföl
2 ek. liszt
A burgonya gombóchoz:
1 kg krumpli
pár ek. liszt
1 tojás
só
A zsemlegombóchoz:
2 szikkadt zsemle
2 tojás
kb. 10 dkg liszt
1 ek. zsír
1 kk. só + 1 ek. só a főzővízhez
Elkészítés:
A fentiekből húslevest főzünk 2 nappal a vadas készítése előtt.(semmi mással nem ízesítjük) Majd hűtőben tartjuk 2 napig.
2-3 ek. cukrot kevés zsíron vagy olajon megpirítunk.
A levesből kivesszük a húst és félretesszük.
A hagymát és a borsot is kivesszük a levesből, és kidobjuk, mert erre nincs szükség a továbbiakban.
A többit alaposan leturmixoljuk, és ráöntjük a karamellizált cukorra. Sóval, borssal, mustárral és pici cukorral ízesítjük. Beleöntjük a tejfölt és kevergetve összeforraljuk, végül megszórjuk a liszttel és besűrítjük.
Ha elkészült a mártás beletesszük a hússzeleteket és még pár percig együtt főzzük.
Köretként burgonya vagy zsemlegombócot tálalunk.
Burgonya gombóc:
A krumplit megfőzzük, krumplinyomóval összetörjük, hozzákeverünk egy tojást, sót és annyi lisztet, hogy jól formázható legyen. Kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és lobogó sós vízben kifőzzük. Tovább kell főzni, mint a galuskát, kb. 10 perc kell neki.
Zsemlegombóc:
A zsemléket kis kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd félretesszük.
A tojásból, a lisztből, 1 deci vízből és a kiskanálnyi sóból tésztát készítünk és belekeverjük a pirított zsemlekockákat. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőlük, majd sós vízben kifőzzük őket (akár tíz perc is lehet, míg megpuhulnak).